2. Hafta

                                                           

                             FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ

                                  İLETİŞİM FAKÜLTESİ

                                 YENİ MEDYA BÖLÜMÜ

                                       AYTEK BASKAN



Pierce'ın 3 tip göstergesi olan ikon, index ve sembol

1 - İkon: Görüntüsel gösterge demektir. Benzerlik temelinde oluşan ve doğrudan doğruya anlatığı şeyi karşılaması amacı taşıyan göstergelerdir. Dili kullanmaksızın, bilgi aktaran her türlü fotoğraf,resim,şema birer görsel göstergedir. Bu göstergelerde de nedensellik yoktur.

2 - Simge: Simge de bir tür ikon olarak düşünülebilir. Ancak, soyut ve sayılamayana karşılık gelen ve belli bir uzlaşma ile oluşturulan göstergelerdir.

Örneğin; 

Yukarıdaki görselde gördüğümüz şahlanmış at, herhangi bir anlam ifade etmediği için bir ikondur. Ancak; Bu şahlanmış atı aşağıdaki gibi bir amplemin içine koyarsak artık simge olmuş olur çünkü bir araba markasını  simgelemektedir. Bu yüzden sadece resimse ikon, bir şeylerle kullanılıp anlam ifade ederse simge oluşur.


3 - İndex: Bir amaç doğrultusunda oluşan ancak oluşumunda nedensizlik söz konusu olan göstergelerdir. Bilgilendirme, uyarma, yönlendirme amaçlı doğal olmayan ve kurgusal nitelikli göstergelerdir.   

Örneğin; Sirenlerde, trafik işaretlerinde veya el - kol hareketlerinde bir uyarı amacı var ama neden o tercih edilmiş bunu bilmiyoruz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Korona Günleri Öğrenci Günlüğü

5. Hafta

1. Hafta